Endüstri Mühendisliği Tezli Yüksek Lisans - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi Belirsiz
Program İçeriği
Anabilim Dalı Başkanı
Doç. Dr. Oğuzhan Ahmet ARIK
Tarihçe
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Programı 2022-2023 Eğitim – Öğretim yılında ilk kez öğrenci alarak yüksek lisans eğitimine başlamıştır.
Kazanılan Derece
2 yıllık yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlayanlar Yüksek Mühendis unvanı ile mezun olurlar.
Kabul Koşulları
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’ndan (ALES) en az 55 Sayısal puanı alınmalıdır. Yabancı dil puanı şartı yoktur ancak ön değerlendirme ve değerlendirme aşamalarında yabancı dil puanı katkı sağlamaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Programını başarı ile bitirenler Akademik Lisans Eğitim sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde Yabancı Dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla Doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarı ile tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 100 üzerinden en az 70 not ortalaması elde etmek ve tez çalışmasını tamamlaması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Günümüzde endüstri mühendisleri, üretimden bilgi teknolojilerine, telekomünikasyondan enerjiye, eğitimden danışmanlığa, lojistikten bankacılık ve finansa, sağlıktan turizme kadar çok değişik sektörlerde en fazla aranan mühendisler arasındadır. Yaptıkları işlerden bazıları şunlardır: yeni bir ürün veya hizmetin piyasaya sürülebilmesi için gerekli olan satış tahmininin yapılması, fiyatlandırma kararlarının verilmesi ve maliyet analizlerinin yapılması, ürün veya hizmeti üretecek tesisin yerinin seçilmesi, kapasitesinin belirlenmesi, sistemin kurulması ve verimli bir şekilde çalıştırılması, günümüzde bütün firmalar için artık zorunluluk haline gelen toplam kalite yönetimi sisteminin kurulması, şirketlerin verimlilik ve modernizasyon çalışmalarının yapılması, endüstriyel projelerin ve diğer yatırımların ekonomik açıdan değerlendirilmesi, firmalar için hayati derecede önemli olan bilgi akış sistemlerinin bilgisayar destekli bir şekilde tasarımı ve uygulaması, sağlık sistemlerinin tasarımı ve optimizasyonu, toplumsal sağlık düzenlemelerinin (aşılama sistemi, salgın hastalıklarla mücadele gibi) etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi, ürün veya hizmet üreten tüm firmaların insan gücü, malzeme, makina, para ve diğer kaynaklarının planlarının hazırlanması ve stok kontrolünün sağlanması, lojistik dağıtım ağlarının tasarımı ve işletilmesi, imalat sistemlerinin otomasyonu, robot gibi yüksek teknoloji uygulamalarının planlanması ve imalat sistemlerine entegrasyonu, günümüzde giderek karmaşık hale gelen üretim ve servis sistemlerin bilgisayar modellerinin geliştirilmesi ve simülasyon çalışmalarının yapılması, bankacılık, gıda, ulaştırma, turizm ve medya gibi servis sistemlerinin analizi, tasarımı ve kurulmasıdır.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Her ders için değerlendirme kriterleri dönem başında ilgili öğretim üyesi/elemanı tarafından duyurulmaktadır. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.



https://obs.nny.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5828