Beslenme ve Diyetetik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMLERİNİN DİSİPLİNE ÖZGÜ ÖLÇÜTLERİ

Bu program ölçütleri, “diyetisyen” unvanı alarak mezun olan lisans mezunları içindir. “Beslenme ve Diyetetik” lisans eğitimi, yaşam boyu toplumun sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik, toplumun yeterli ve dengeli beslenmesini sağlayan, uluslararası mesleki standartlar çerçevesinde belirlenen niteliklere uygun, evrensel değerler ışığında bilimsel ve etik değerlere sahip, beslenme ve diyetetik bilimindeki gelişmeleri takip eden, araştıran ve uygulayan sağlık profesyonelleri yetiştirecek yeterli içerik, donanım ve pratik uygulama olanakları sağlamalıdır.

Diyetisyenler, aşağıda belirtilen ölçülebilir disipline özgü beceri ve yetkinlikleri kendilerinde toplamaktadırlar:

·         Diyetisyenlik mesleğinin gerçekleştirilmesine yönelik temel beslenme ve diyetetik bilgilerini  uygulayabilme, eleştirel değerlendirebilme, problem çözme ve karar alma yetkinliği;

·         Beslenme ve diyetetik uygulamalarını, bu alandaki mesleki bilgi birikimini ve donanımını kullanarak açıklayabilme;

·         Eğitim materyalleri geliştirebilme, kanıta dayalı güncel veri sunabilme,

·         Farklı disiplinler ile ilgili bilgiyi değerlendirebilme ve uygulamaya geçirebilme becerisi;

·         Toplum ve bireye yönelik çeşitli beslenme ve diyetetik önerileri sunabilmek için gereksinimlerin tarama testleri ve saptama yöntemleri ile tanımlanması, hedeflerin belirlenmesi, tedavi planı yapılması, müdahale programı oluşturulması, uygulanması,  gerektiğinde değiştirebilmesi, sonlandırabilmesi ve sonuçların değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme becerisi;

·         Mesleki uygulamalarda diğer sağlık çalışanları ve diğer disiplinlerle etkin, verimli ve etik kurallara uygun hareket edebilme becerisi.

 

Bölüm Başkanı
Bölüm Başkanı Neriman İNANÇ
Tarihçe
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü; 08.08.2012 tarihli ve 2012/3620 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 17/10/2012 tarihli Yürütme Kurulu toplantısı ile açılması uygun görülen bölümlerden biridir. Bölüm; 2013-2014 eğitim-öğretim döneminde lisans yerleştirme sınavından MF-3 puan türünde 324,59840- 437,02618 aralığında puan alan 45 öğrenci ile eğitime başlamış ve 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” ile “Diyetisyen” unvanı verilerek diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan ilk 45 mezununu vermiştir. 2019-2020 eğitim-öğretim yılında YÖK Başkanlığının 2018 tarihli kararı ile Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans eğitimine başlanmıştır. YÖK Başkanlığının 22.09.2021 tarihli yazısı ile doktora programının açılması onaylanmış, 2022-2023 eğitim-öğretim güz yarıyılında öğrenci alınması planlanmıştır. Çok değerli öğretim elemanları ile eğitim-öğretimin gerçekleştirildiği programın Bölüm Başkanlığı açıldığı günden itibaren Prof. Dr. Neriman İNANÇ tarafından yürütülmekte, ayrıca 2 profesör, 4 doktora öğretim üyesi ve 2 araştırma görevlisi bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
Dört yıllık lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler lisans derecesi ile “diyetisyen” ünvanı ile mezun olurlar.
Kabul Koşulları
Beslenme ve Diyetetik Bölümüne; lise diplomasına sahip, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınavlarda veya Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) kabul ettiği uluslararası sınavlarda belirli başarıyı gösteren öğrenciler yerleştirilmektedir. Öğrenci kayıtları YÖK ve ÖSYM Başkanlığı ile üniversitemiz Rektörlüğü tarafından belirlenen ilkeler doğrultusunda, ilan edilen tarihler arasında, istenen belgelerle bölüm araştırma görevlisi ile yüz yüze görüşülerek yapılmakta veya online olarak da gerçekleştirilebilmektedir. Programa Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik çerçevesinde de öğrenci kabul edilmektedir. Yatay geçiş ve çift anadal yapan öğrencilerin durumları Fakülte Yatay-Dikey Geçiş, Çift Anadal, Yandal, Kurum İçi Yatay Geçiş, Af ve İntibak Komisyonu tarafından değerlendirilerek sonuçları ilan edilmektedir. Ayrıca, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) yerleştirme sonuçlarına göre bölümümüze kayıt hakkı kazanan öğrencilerin de kabulü yapılmaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES ve YDS/YÖKDİL sınavlarından geçerli not almaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü ( yüksek lisans ve doktora) programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
En az 240 AKTS kredisi eşdeğeri dersi alarak öğretim programındaki derslerden başarılı olan, GANO’sunu en az 55 düzeyine çıkaran ve ilgili kurulun kararı ile mezuniyet koşulunu sağlayan öğrenciler mezun olurlar. Mezuniyet koşullarının belirlenmesinde "Nuh Nazi Yazgan Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" hükümleri uygulanır.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar kamu ve özel sektörde, sağlık alanında kamu ve özel hastanelerde klinik diyetisyeni ( diyabet diyetisyeni, renal bakım diyetisyeni, onkoloji diyetisyeni, geriatri diyetisyeni, poliklinik diyetisyeni, enteral-parenteral beslenme diyetisyeni, bariyatrik cerrahi diyetisyeni, diyaliz üniteleri diyetisyeni, yoğun bakım diyetisyeni ve kurum diyetisyeni
)ve halk sağlığı diyetisyeni olarak çalışabilirler. Eğitim ve araştırma alanlarında, okul, banka, lokanta, oteller, yemek fabrikaları, besin endüstrisi, özel beslenme ve diyet danışmanlığı, sağlık klüpleri, fitness ve güzellik merkezleri, sporcu danışmanlığı, yaşlı ev bakım hizmetleri, gazete-mecmua yazarlığı, radyo-TV programcılığı alanlarında hem diyetisyen hem de yönetici olarak çalışabilirler. Akademisyen olarak mesleklerini icra edebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
NOT DEĞERLENDİRME TABLOSU
Başarı Notu 100 üzerinden eşdeğer puan
A 90-100
B 80-89
C 70-79
D 60-69
E 55-59
FX 40-54
F 0-39
Buna göre bir dersten bir öğrenci; (A), (B), (C), (D) veya (E) notlarından birini almış ise o dersi başarmış sayılır.
2) (FX) notunu almış ise o dersi “şartlı” başarmış sayılır. Bir öğrencinin FX notu aldığı bir dersten başarılı
olması için GANO’sunun en az 55 olması gerekir. (F) notunu almış ise o dersten başarısız sayılır.



https://obs.nny.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=5448