Beslenme ve Diyetetik Tezli Yüksek Lisans - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi Belirsiz
Program İçeriği

Nuh Naci Yazgan  Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü; 08.08.2012 tarihli ve 2012/3620 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 17/10/2012 tarihli Yürütme Kurulu toplantısı ile  açılması uygun görülen bölümlerden biridir. Bölüm; 2013-2014 eğitim-öğretim döneminde lisans yerleştirme sınavından MF-3 puan türünde 324,59840- 437,02618  aralığında puan alan 45 öğrenci ile eğitime başlamış ve 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” ile “Diyetisyen” unvanı verilerek diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan ilk 45 mezununu  vermiştir. Herbiri beslenme ve diyetetik alanında uzman, çok değerli öğretim elemanları ile eğitim-öğretimin gerçekleştirildiği  programın  Bölüm Başkanlığı açıldığı günden itibaren Prof. Dr. Neriman İNANÇ ile yürütülmekte,  ayrıca  2 profesör, 4 doktor öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi ve 2 araştırma görevlisi bulunmaktadır.


Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Neriman İNANÇ
Tarihçe
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü; 08.08.2012 tarihli ve 2012/3620 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 17/10/2012 tarihli Yürütme Kurulu toplantısı ile açılması uygun görülen bölümlerden biridir. Bölüm; 2013-2014 eğitim-öğretim döneminde lisans yerleştirme sınavından MF-3 puan türünde 324,59840- 437,02618 aralığında puan alan 45 öğrenci ile eğitime başlamış ve 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” ile “Diyetisyen” unvanı verilerek diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan ilk 45 mezununu vermiştir. Her biri beslenme ve diyetetik alanında uzman, çok değerli öğretim elemanları ile eğitim-öğretimin gerçekleştirildiği programın Bölüm Başkanlığı açıldığı günden itibaren Prof. Dr. Neriman İNANÇ ile yürütülmekte, ayrıca 2 profesör, 1 doktor öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi ve 2 araştırma görevlisi bulunmaktadır.

Kazanılan Derece
Yüksek Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
1- Lisans eğitimi veren Beslenme ve Diyetetik Bölümlerinden mezun olmak,
2- Ölçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Akademik Personel Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’ndan (ALES), başvurduğu program puan türünde 55 standart puandan az olmamak koşulu ile, Enstitü Kurulu tarafından belirlenecek ALES standart puanına sahip olmak, (ALES puanı olmayan öğrenciler, özel öğrenci statüsünde kabul edilebilirler).
3-Yabancı dil puanı şartı yoktur. Ancak, tezli yüksek lisans programlarına başvuran, yabancı dil belgesi (YDS, YÖK-DİL sınavları veya Yükseköğretim Kurulunca bunlara denkliği kabul edilmiş sınav sonuç belgesi) bulunmayan adaylar, yabancı dil puan katkısından yararlanamazlar.)
4- Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile Sağlık Bilimleri Enstitüsü başvuru koşullarını sağlamak.
Üst Kademeye Geçiş
Beslenme ve Diyetetik Tezli Yüksek Lisans eğitimini tamamlayanlar doktora eğitimi yapmaya hak kazanılar.
Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet için yüksek lisans derslerinden zorunlu olan derslerin öncelikle alınması gerekmektedir. Öğrencinin mezun olabilmesi için lisansüstü programlarındaki derslerden 60 AKTS karşılığı ders alınması ve tümünü başarıyla tamamlaması, derslere ek olarak kendi dalında bir tez (60 AKTS) hazırlaması, 100 üzerinden en az 65 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekmektedir. Yüksek lisans programında dersler ve tezle beraber toplam en az 120 AKTS alınmalıdır. Konusuyla ilgili alanda hazırladığı tezi belirlenen jüri önünde başarıyla savunan öğrencilere “kayıtlı olduğu programda yüksek lisans diploması” verilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Yüksek lisans mezunlarından lisans eğitimi diyetisyen olanlar, yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevleri, ana-çocuk sağlığı, toplum sağlığı, özel diyet polikliniklerinde araştırıcı, eğitici, tedavi ve rehabilite edici olarak hizmet vermelerinin yanı sıra akademisyen olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca mezunlar; diğer toplu beslenme yapılan kurumlarda, besin ve beslenmeyle ilgili özel veya kamu kuruluşlarında, yönetici, araştırıcı ve eğitici olarak da çalışabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar ve değerlendirmeler Nuh Naci Yazgan Üniversitesinin belirlediği kurallar ve ilgili yönetmelik doğrultusunda her bir dersin tanıtım bilgilerinde gösterildiği şekilde yapılmaktadır.



https://obs.nny.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=5748&lang=tr